Ζάχαρη!!! Αυτός ο γλυκός πειρασμός!

Types of sugar

Η ζάχαρη αποτελεί έναν γλυκό «πειρασμό» και το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό εκτός από τα γλυκά είναι τα αρνητικά που προκαλεί η ζάχαρα καθώς έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις που βλάπτουν την υγεία μας. Τι ισχύει όμως? Η κατάχρηση της ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπεις αλλά όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και εδώ υπάρχουν και τα θετικά της ζαχάρης και μπορεί μάλιστα να μας οφελήσουν.

Τι είναι η ζάχαρη?

Είναι η κοινή ονομασία για τους γλυκούς και υδατοδιαλυκούς υδατάνθρακες πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται στα τροφιμα. Οι υδατάνθρακες κατατάσσονται σε δύο βασικές ομάδες, τους σύνθετους και τους απλούς.

Οι σύνθετοι αποτελούνται από πολλαπλά απλά σάκχαρα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με χημικούς δεσμούς. Όσο πιο περίπλοκη είναι η δομή ενός υδατάνθρακα, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να διασπαστεί από το σώμα, ενώ αντίθετα, επηρεάζει λιγότερα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι είτε μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες . Οι δύο κύριοι μονοσακχαρίτες είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη ενώ οι δύο κύριοι δισακχαρίτες είναι η σακχαρόζη (που αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη) και λακτόζη (η οποία αποτελείται από γαλακτόζη και γλυκόζη).

  • Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας.

  • Η φρουκτόζη ή το σάκχαρο των φρούτων, είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται σε φυσική μορφή στα φρούτα, το μέλι, τη σακχαρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

  • Η σακχαρόζη είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη που παράγεται από το ζαχαροκάλαμο και την χρησιμοποιούμε καθημερινά στα τροφιμα και στα ροφήματα.

  • Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα.

Το πλήρες γάλα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατανέμεται αργά και βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης των μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

Πώς μας βοηθάει λοιπόν η ζάχαρη?

Ο ανθρώπινος οργανισμός μέσα στην μέρα χρειάζεται ενέργεια για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δουλειές του, στην προπόνηση του, όταν έχει κουραστεί, ακόμα και όταν δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή τον καταβάλει το στρες, Γενικά μέσα στην καθημερινότητα μας. Η ζάχαρη-σακχαρόζη, η οποία αποτελείται απο απλά σακχαρα αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Και όπως προαναφέραμε η γλυκόζη αποτελεί το «καύσιμο» των μυών και του εγκεφάλου καθώς δίνει την απαραίτητη ενέργεια.

Από την άλλη μεριά όμως, μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας την ζάχαρη αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ποσότητα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, σε μια ισορροπημένη διατροφή οι θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι και τα φρούτα καλό είναι να καλύπτουν το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας θα οδήγησει σε αύξηση βάρους καθώς θα αποθηκεύεται ως λίπος στον οργανισμό μας.

Ζάχαρη και παθήσεις.

Να αναφέρουμε ότι η ζαχάρη δεν προκαλεί σακχαρώδη διαβήτη, όπως πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα. O σακχαρώδης διαβήτης είναι μία νόσος που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με την επιστήμη δεν μπορούμε να πούμε οτι η ζάχαρη οφείλεται για την εμφάνιση της νόσου. Ενδέχεται όμως να συντελλεί στην ταχύτητα εμφάνισης της νόσου σε άτομα που έχουν ήδη ιατρικό ιστορικό (για παράδειγμα η παχύσαρκία). Τέλος, μπορούμε μέσα από μία σωστή ισορροπημένη διατροφή να τρώμε τα γεύματα και τα γλυκά της επιλογής μας χωρίς να χρειαστεί να στερηθούμε κάτι. Η σωστή ποσότητα όλων των τροφίμων σε συνδυασμό με την γυμναστική μας κράταει υγιείς ακόμα και αν κάνουμε αρκετά cheat days.

Απολαύστε την ζάχαρη...με μέτρο!

Previous
Previous

Sugar!!! The Sweet Temptation!

Next
Next

Το Γλυκό Θέμα της Κυριακής!